Kirsten Augusta Andersen

1904-1995

 

Augusta blev født med hofteskred*), en lidelse som tidligt i livet gav hende en haltende gang, men aligevel klarede hun sig sig godt, på trods af skavanken. Hun blev boede hjemme på ”Elmely” sammen med forældrene, som hun passede og plejede indtil de begge døde med få års mellemrum 1938 og 1940.

Hun nedsatte sig som syerske, og cyklede mange kilometer rundt omkring i Odsherred til de forskellige kunder, med sin symaskine på bagagebæreren. Hun var en rigtig dygtig syerske og med sit glade væsen sad hun altid og sang når hun arbejdede ved symaskinen.

En festlig kvinde – meget afholdt af de fleste, men hun kunne da også rage uklar med folk, da hun ikke var bange for at sige sin mening, og specielt over for børn kunne hun virkede meget ”brøs”. Også med søsteren Ingeborg, havde de ind imellem deres kontroverser – de snerrede og bed noget af hinanden. ”Hende madammen ude fra Hørve” kunne Augusta godt finde på at sige.

Den 13. aug. 1971 fik hun ”Humørlegatet”. En pris man i årene 1966 til 2008, uddelte til humørspredere i gl. Asnæs Kommune. Pengene, kr. 1000, blev nok brugt til hendes elskede bus-ture til Rhinen.Fra "Elmely" flyttede hun til Kroenborgvej 27, derefter Nygade 2, senere Storegade 7 og endelig Nellemosevej 3.*) Dysplasi eller hofteluxtation, som det også kaldes, er en arvelig sygdom som ender med slidgigt i hoften. Den kan godt kan springe flere generationer over, men om det er fra Chrestens eller Lisbeths side hun havde det fra, ved vi ikke. Vores datter Anne, fik konstateret det da hun var 1 år gl., med flere operationer og stræk som behandling. Heldigvis har hun i dag ingen mén af det. Husk derfor, at det  er en god ide, selv at gøre sundhedsplejesken opmærksom på, at der har været tilfælde af denne sygdom i familien.